Gotic Tomnatic III- Casa Golferichs, 20x20cm sepia watercolour, 40€

Casa Golferichs – Gran Via de Les Corts Catalanes 491, 08015 Barcelona

Construită în 1901 în stil neogotic și proiectată de arh. J. Rubió i Bellver ca locuință pentru Macari Golferichs, un renumit inginer de drumuri. Golferichs fiind și comerciant de lemn, a lăsat libertate arhitectului să facă o nebunie în detaliile de la tâmplărie și nu doar. Acum are un aer ușor arhaic și romantic, fiind încadrată de clădiri mai recente 1930-1940 etc. pe Gran Via, un bulevard de înaltă ținută arhitecturală, cu o aliniere la cornișă care este “ținută în mână” destul de bine.

Din 1989 este Centru Civic pentru activități culturale. Casa propriu-zisă nu este deschisă publicului, dar construcția (extinderea) de lângă da, cu spații multifuncționale și expoziționale : http://www.golferichs.org/

Mai târziu mi-a adus aminte despre pictorul olandez Carel Fabritius și a sa pictură Goldfinch, un artist vizionar despre care mi-a povestit doamna Profesoară Victoria Sepciu (de limba spaniolă, cea care mi-a și deschis ochii către Barcelona și Gaudi în liceu). Un artist care și-a prevestit propria moarte într-o explozie de proporții la depozitul de praf de pușcă din apropiere … ceva zguduitor, aproape ca relația mea explozivă cu Alis. Aici numai coincidențe, localul meu preferat din Alba Iulia, unde a staționat Legio Gemina XIII (Terția Decima) fiind chiar PUB 13 sau “Pulberăria” castelului, iar Bunicul meu era cât pe ce să moară într-o explozie de Tanc în Al Doilea Război Mondial. Totul exploziv, în artă … altfel nu merită.

https://www.youtube.com/watch?v=VW1xiBxMSj4
https://www.dailyartmagazine.com/explosive-life-and-death-of-carel-fabritius/

Oricum ar fi, Casa Golferichs este pur și simplu … superbă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *