Atelierul din Hamac

Ad-Hoc International Social Cultural Platform, “trading ideas for a brighter common future”, regardless of age, sex, religion or skin colour : http://atelieruldinhamac.blogspot.com/ – proiect colaborare cu arh. Lavinia Grădișteanu

MANIFEST / ATELIERUL DIN HAMAC (ING KITERUNNER 2015 1st PRIZE)

Regimul comunist a constrans in asa fel populatia, incat rezultatul a fost invers: o explozie de creativitate prin evadarea in preocupari culturale (cluburi, asociatii studentesti, cenacluri etc.). Expunerea dupa 1989 a generat o bulversare spirituala si a desfigurat identitatea culturala locala, transformand generatii la rand in umbre lipsite de entuziasm.
Traim momentul in care ne potolim setea de globalism si as dori sa ne regasim un pic, caci este datoria noastra sa asezam bine caramida generatiei noastre.
Astfel, conservatorismul naiv si progresismul imatur se duc spre extreme generand conflict, sporind dificultatea implementarii proiectelor creative in mentalul colectiv blocat in trecut, cuprins de o nostalgie molipsitoare in ultima perioada.

As dori sa initiem impreuna o platforma sociala de arhitectura ca baza pentru schimbul de idei dintre generatii, destinata tinerilor dornici de a face o diferenta. Cheia organizatiei va sta in gasirea acestui atat de necesar vector comun vechi-nou, propriu structurii noastre culturale. In drumul catre acest deziderat, dorim sa responsabilizam publicul larg fata de patrimoniul local deosebit de valoros si sa ne implicam activ in formarea noilor generatii, prin programe educationale special concepute in colaborare cu actorii din educatie, dar si cu alti actori sociali importanti.
Materializarea se va face pe doua planuri: fizic si digital, acestea fiind strans legate unul de celalalt. Planul digital va ajuta la racordarea initiativei in contextul cultural global, putandu-se crea legaturi cu specialisti din alte tari, in timp ce planul fizic va consolida nucleul de start-up, pe care deja il avem format din cativa tineri arhitecti la inceput de drum: proiectanti, restauratori, cercetatori in domeniul materialelor experimentale, tineri ingineri constructori, peisagisti, inovatori in robotica (IT).
Initiativa va porni ca un workgroup restrans, urmand a se extinde gradual in urma unei strategii, respectand cu strictete viziunea de inceput. Racordarea cu specialistii din domeniu este inceputa deja (o parte fiind colaboratori mai vechi) – arhitecti formati in restaurare, lingvisti culegatori de folclor (care au publicat volume cu teme similare), muzeografi, asociatii culturale etc.
Comunicarea cu publicul larg se va face atat online, cat si fizic prin intermediul unei brosuri cu caracter periodic, in care ne vom manifesta gandurile, parerile si ideile.
Echipa se va intari prin excursii de studii organizate, care vor avea ca obiectiv principal cercetarea si culegerea elementelor de interes istoric si arhitectural (tehnici si traditii constructive) pe cale de disparitie (vechi catune, constructii in zone lipsite de atentia autoritatilor etc.).
Nu in ultimul rand, mijloacele de expresie si redare ale lucrurilor frumoase pe care le vom intalni si dezbate, vor fi din toate categoriile (desen, sculptura, machetare – in elemente de lemn la scara, foto-video reportaje, inregistrari audio, ilustrare 3d etc.).

Ca arhitect consider ca, prin puternica sa identitate culturala, fondul construit a constituit dintotdeauna un puternic liant social si chiar politic, filon al permanentei noastre spirituale.
Initiativa noastra se vrea o caramida bine facuta care doreste sa contribuie la un construct colectiv mult mai amplu, a carui viziune nu o poate defini un singur om.

Project recipient of the 1st prize at 2015 ING KiteRunners, awarded 1000euro.