La Casa de Lactancia – Barcelona, 20x20cm watercolour, 40€

“La Casa de Lactancia”
de pe Gran Via de Les Corts Catalanes, 477

Un modernism catalan cu puternice influențe neogotice, clădirea fiind finalizată în 1913.

De departe imobilul meu preferat din toată Barcelona, chiar vis-a-vis de Gran Via 476, aproape fix în axul ușii unde am locuit 6 luni cu prima mea soție. Și unde am ‘născut’ împreună idei foarte interesante, de-a dreptul apocaliptice.

Este vechea maternitate din Barcelona, construită pentru copii defavorizați, în perioada revoluției industriale. Un loc unde mamele își ofereau laptele și altor copii, fără familii sau care nu aveau o soartă la fel de fericită.

Îmi aducea mereu aminte un pic de releveul de la Roșia Montană din 2009 unde am lucrat cu Vali la “Fosta Maternitate”, singura casă monument abandonat din toată “Roșia” care avea “squatters”. La noi monumentul avea și viață … și încă ce povești, cu țigani devalorizați, discriminări etc. Și poate și mai mult, îmi aducea aminte de așa zisa “Cetate Dacică” de la Fețele Albe, Grădiștea de Munte care mie îmi place chiar mai mult decât Sarmizegetusa Regia căci e bântuită de legende, iele și fantome … și mai multe chestii oculte. Off-the-beaten-path … se pare că era chiar cartierul înaltelor preotese, unde era și locul de nașteri cu bazin și tot, păzit de amazoniene. În epoca matriarhatului precreștin, acolo se nășteau / creșteau la comun pruncii căpeteniilor dacilor.

Acum “Casa de Lactancia” este un azil de bătrâni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *