REVOLUTION SQUARE, 29x42cm Watercolour

S-au întors ‘Dacii să-și termine Revoluția” … cea de acum 30 de ani, începută în 1989. A fost primul gând (prima propoziție) care mi-a venit în minte în timp ce începusem să creionez personajele, imaginându-mi atmosfera de la Revoluție în 1989 : hip-hoperi de la Bug Mafia, maneliști, rockeri și lăutari, pianiști și cântăreți de operă, dansatori, actori și în general artiști de felurite feluri. Cu muzică, manele, pensule și Dans !

Acuarela e realizată în 13.09.2019 la fața locului.

Cum ar fi după 2000 de ani de adormire, să dăm drumul la acel ‘ceva’ peste care ‘stăteam’ de atâta amar de vreme și pe care strămoșii l-au simțit și apărat mereu plătind cu sacrificiul suprem : propria viață. Să ne continuăm revoluția noastră și să ne trezim din “Somnul cel de Moarte” și să îi trezim și pe ceilalți, mai departe. Nu doar revoluția noastră, ci revoluția “Noastră” … în cea mai întunecată noapte de Covid, o “Revoluție a Luminii” – o întoarcere către origini…

Apoi a apărut din neant un domn simpatic mai în vârstă care mi-a spus ce simulacru de revoluție înscenată a fost și că simte că se vor schimba multe lucruri în curând, pentru noi. Cu siguranță, i-am răspuns. Așa simt și eu. Doar “cei din urmă, vor fi cei dintâi nu?”

Apoi mi-a spus ceva în genul că “CERC” înseamnă DUMNEZEU și de la care ar veni și … “A ÎNCERCA”

Revoluția Română din 1989 și modul cum a fost cercetată și apoi metabolizată de către mentalul colectiv m-a intrigat întotdeauna, prinzând multe subiecte pe temă și realizând și un set de acuarele în alb și negru, inspirat fiind de frații Roncea, George și Victor … jurnaliști și fotografi în prima linie în acea perioadă de tulburi amintiri și după, la Mineriade.

Lucrarea este inspirată dintr-o schiță în acuarelă mai veche, realizată în preajma protestelor Diaspora 2018 – Piața Victoriei din August, în care vedeam forma de manifest / protest mai creativă. O rezistență prin artă, fiind alimentat creativ de grupul Urban Sketchers România și al lor manifest :

și protestul din fața TNB, la care am participat doar eu cu Ioana din grupul USK :

alte imagini de la sesiunea de desen din 13.09.2019

Monumentul dedicat Revoluției a fost întodeauna unul contestat, supranuit în mod ironic și “Țeapa” făcându-se referire la așa-zisa Revoluție confiscată apoi de eșalonul 2 din PCR prin înăbușirea protestelor tinerilor, în sânge. Totuși, a fost o acțiune a unui graffer care m-a impresionat întotdeauna. “Kero” a făcut un gest epic și filmat (era pe Youtube) prin care a aruncat o pungă cu vopsea roșie fix în joncțiunea dintre ou și țepușă, dând un dramatism excepțional sculpturii … exact ce îi lipsea. Cine nu spunea că geniul artistului creator nu se împletește cu trăirea artistului de stradă ? Doar în București … #perfecțiune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *